COMUNICAT

Participarea Prefectului județului Teleorman la comemorarea a 100 de ani de la Șarja de la Prunaru - 15.11.2016

 

Marți, 15 noiembrie a.c., pe locul unde în urmă cu 100 de ani a avut loc Şarja de la Prunaru, la Cimitirul eroilor de la Prunaru, s-a desfășurat un ceremonial miliar şi religios în memoria eroilor căzuţi în urma eroicei acţiuni.

Locul cu sute de cruci albe pe care sunt scrise nume de soldaţi ascunde una dintre cele mai impresionante poveşti din Primul Război Mondial: povestea celor 300 de eroi români, care au pornit cu vitejie şi curaj nebunesc într-o misiune sinucigaşă, mânaţi de dragostea de ţară. Localitatea Prunaru a fost locul de desfăşurare a celei mai eroice lupte dată de oastea română în Primul Război Mondial. Şarja de la Prunaru sau şarja de cavalerie a avut loc pe data de 28 noiembrie 1916 şi a fost o operaţiune componentă a ”Bătăliei pentru Bucureşti”, aşa cum este consemnată de istorici. Onoarea, dragostea de țară și spiritul de sacrificiu sunt adevaratele virtuți în care au crezut acei oameni eroi.

Evenimentul, organizat de Batalionul I Instrucție Olt, Consiliul Județean Teleorman și Consiliul Local al comunei Bujoreni, s-a bucurat de prezența unui număr impresionant de participanți. Într-un cadru solemn și emoționant, comandanți ai unităților militare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale, reprezentanți ai Asociațiilor Naționale ale cadrelor militare în rezervă și în retragere, militari, reprezentanți ai autorităților din Teleorman, din Olt și din Dolj, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, oameni politici, localnici, au asistat la ceremonialul militar și religios.

Prin mesajul său, i-a omagiat pe eroii de la Prunaru și Prefectul județului, domnul Liviu Dumitrașcu: ”Eroismul cavaleriștilor de la Prunaru nu cred că poate fi descris în cuvinte, oricât de alese ar fi. Onoarea și vitejia pe câmpul de luptă le-au fost repere supreme. Comemorarea de astăzi este răsplata din neuitare pentru cei 300 de eroi, cărora le datorăm mai mult decât recunoștință /....../ În memoria lor să depunem pe fiecare dintre aceste cruci albe /.../ florile prețuirii noastre întru eternitate! ”.

 

prefectura-teleorman.ro

Institutia Prefectului Judetul Teleorman

© 2014 - Toate drepturile rezervate

 

Date de contact:

Strada Dunarii nr. 178, Cod postal 140047
Telefon: 0247 / 311.150 * Fax: 0247 / 312.973
Telefon relatii cu publicul: 0247 / 311.031
E-Mail: office@prefectura-teleorman.ro

Anunţ: Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies.